Продукти, корисні для зору
Погіршення гостроти зору може бути пов’язано з віком, віковими та іншими захворюваннями очей, загальносоматичними хворобами, яскравим сонцем, регулярними і тривалими зоровими навантаженнями і ін.
В даний час добре відома роль способу життя і збалансованого раціону харчування в підтримці здоров’я очей.
А тому важливим є питання, яким саме продуктам слід віддавати перевагу для збереження зору. У цій статті ми розглянемо ці продукти і дамо короткий опис по кожному. Першоджерелом виступає сайт дієтичної добавки Нутроф Форте.
Коротко про корисних компонентів і де вони містяться
Перш ніж говорити більш конкретно про переваги тих чи інших продуктів, потрібно згадати про компонентах, які корисні для здоров’я очей.
Перший компонент – представники великого сімейства каротиноїдів лютеїн і зеаксантин, які благотворно впливають на роботу зору. З біологічної точки зору, ці компоненти відповідають за забарвлення фруктів і овочів – завдяки їм багато плоди і ягоди мають яскраві кольори.
У природі каротиноїди (пігменти, фарбувальні речовини) нейтралізують зайву енергію світла, не допускаючи пошкодження і загибелі рослин від надмірної кількості ультрафіолету Сонця. Багато продуктів харчування, а саме овочі та фрукти, містять ці компоненти. Тому регулярне вживання їх в їжу дозволяє знизити ризик розвитку певних захворювань очей і допомагає зберегти здоров’я зору.
Дослідження в сфері офтальмології дозволили зробити висновок, що лютеїн і зеаксантин виступають захисниками зору, відображають зайві сонячні і штучні промені. Така дія цих каротиноїдів дає можливість значно знизити ризики окисного пошкодження і розвиток вікової макулярної дегенерації (ВМД).
До основних переваг дієти, багатої лютеином і зеаксантином, можна віднести наступне:
- якісне збільшення оптичної щільності макулярного пігменту в сітківці ока, що дає можливість людині отримати дієвий захист від “зайвих” променів світла;
- ефективну фільтрацію коротких світлових хвиль і зменшення формування вільних радикалів в сітківці;
Особливо цінна функція каротиноїдів із захисту від вільних радикалів. Ці речовини захищають очі від окисного стресу, нейтралізують активні форми кисню.
Лютеїн і зеаксантин містяться фруктах і овочах яскравого забарвлення. Наприклад в шпинаті, брокколі, кукурудзу, зеленому горошку. Регулярне вживання цих продуктів дає можливість підтримати гостроту зору.
Але тільки лютеїну і зеаксантину не вистачить для повноцінного захисту зору, з цього давайте розглянемо наступні компоненти.
Мікроелементи цинк, селен, мідь
Мікроелементи виступають антиоксидантами і знижують негативний вплив окисного стресу на організм. Крім цього, цинк відповідає за гостроту зору в сутінках.
Їх можна знайти в наступних продуктах: морепродукти, яловичина, свинина, горіхи.
Вітаміни С і Е
Вони виводять вільні радикали з організму, знижують ймовірність розвитку вікових захворювань очей.
Продукти багаті вітаміном C: чорна смородина, «сонячні» апельсини, лимони, мандарини, помело, грейпфрути, ківі, малина.
Продукти багаті вітаміном E: авокадо, оливкова, соняшникова і ін. Рослинні масла, горіхи.
Вітамін Д
Вітамін Д грає важливу роль в організмі; крім цього корисний для очей. Продукти багаті вітаміном Д: сири, морська риба, сир, гриби, печінку.
Омега 3 поліненасичені кислоти
Особливо корисні при синдромі сухого ока – допомагають виробленню власної сльози. Крім цього, жирна морська риба містить вітамін Д, який також корисний для очей.
Жирна морська риба – лосось, скумбрія, сібас, форель, тріска, горбуша – відрізняються наявністю великої кількості поліненасичених жирних кислот Омега 3.
Ресвератрол
Наступний важливий компонент для здоров’я очей – ресвератрол, потужний антиоксидант, який виводить вільні радикали з організму, підтримує роботу зору, має судинний ефект. Ресвератрол міститься в шкірці і кісточках винограду певних темних сортів, чорному шоколаді, червоному вині.